Dyrkning i halm kan give gode resultater, men kræver mere forbedrelse og gerne også mere plads.
Med østershatte mycelium kan du nemt dyrke dine egne svampe. Østershattene kan både dyrkes i kaffegrums,i halm og i løvtræ. Vi deler i denne guide ud af vores erfaringer, samt samler de bedste tips og tricks fra andre svampe-dyrkere, for at du kan få det optimale udbytte ud af din svampedyrkning.
Find mycelium til grå/brune østershatte her, og til gule østershatte her.
SÅDAN DYRKER DU ØSTERSHATTE I HALM
Østershatte kan dyrkes både i snittet halm og i hele halmballer.
INGREDIENSER:
- Sundt halm af byg, hvede eller frøgræs. Du kan både dyrke i hele halmballer og i løs halm.
- Kraftig plastsæk eller beholder til fermentering
- Mycelium
Der er flere metoder at forberede halmen på alt afhængigt af hvor meget halm og hvor meget plads du har. Vi beskriver nedenfor både hvordan både forhånds snittet halm eller hele halmballer kan klargøres
FREMGANGSMÅDE (HELE HALMBALLER)
- Først skal halmen fermenteres, så du undgår at andre svampesporer og insekter slår sig ned.
- Dette er samtidig med til at “åbne” halmen og gøre den modtagelig overfor myceliet. For at gøre dette, skal halmen nedsænkes helt under vand i 14 dage ved en temperatur på min. 10 °C. Dette kan enten gøres i en beholder eller en kraftig plastsæk. Bemærk, at vandet i løbet af de 14 dage vil begynde at lugte kraftigt, men det skal endelig ikke udskiftes.
- Efter de 14 dage, stilles ballen på den lange smalle side i ca. 24 timer, så vandet kan løbe af.
- Ballen vendes dernæst så den ligger på den største side, hvor du spredt rundt på ballen stikker 10-15 huller med 15-25 cm dybde. Det kan f.eks. gøres med en plantestok eller andet spidst.
- Mycelium placeres i hullerne, og hullerne lukkes tæt med fugtigt halm.
- Nu kan halmballerne sættes i drivhus, garage, kælder, stald el.lign. De kan også sættes udendørs, et sted der er fugtigt og skyggefuldt. Myceliet vil så begynde at gennemtrænge halmen. Hvor lang tid der går er afhængig af omstændighederne. Den optimale temperatur er 20-25°C. Temperaturen må ikke overstige 30°C.
- Man kan med stor fordel tildække ballen med folie eller anbringe den i en plastsæk.
- Husk at lave 10-15 huller på ca. 0,5 cm i folien/sækken for at sikre luft til svampene.
FREMGANGSMÅDE (MED FORBEHANDLET HALM):
- Forbehandlet/fermenteret halm (se vejledning ovenfor) pakkes så tæt som muligt i plastsække.
- Det er en fordel at snitte halmen i 2-4 cm stykker, og hvis man har mulighed for det, gøres det bedst inden fermenteringen, løs snittet halm fermenteres i ca. 7 dage.
- Samtidigt med pakningen tilsættes myceliet med ca. 25 g/kg fugtig halm jævnt fordelt i sækken. Sækken lukkes, og der skæres 10-15 vandrette snit ca. 20mm lange, spredt over sækkens overflade.
- Hvis man anvender klare plastsække kan gennemvoksningen iagttages. Når sækken begynder at være overvejende hvid er myceliet ved at have gennemvokset, og der kan snittes huller i posen så svampene kan vokse ud.