Har du for nyligt anskaffet dig en af vores svampeposer, eller overvejer du at gøre det, kan du læse med her for at finde mere information om hvordan du kommer godt igang. Svampeposen kræver ingen forhåndsviden om svampe, og minimal pasning.
Lad svampeposen blive i kassen og placer kassen køligt, indtil du ønsker at starte dyrkning. Når du ønsker at aktivere svampeposen, skal du følge guiden nedenfor.
KOM GODT I GANG
Tag svampeposen op af kassen. Substratet er i en plastpose inden i en jutepose.
Bind juteposen med den medfølgende snor, eller fjern juteposen hvis du er til et mere rustikt look.
Skær 4-6 huller fordelt på posen, hullerne skal skæres igennem både jutepose og plastpose.
- Hullerne/snittene skæres med en skarp kniv.
- Snittene skal være vandrette og være ca. 2 cm lange.
- Du kan placere snittene, som du vil; enten rundt om hele posen eller blot i én side af posen.
- Sæt hullerne med afstand til hinanden, så svampene har plads til at gro ud.
Placer din svampepose, hvor du ønsker den skal stå.
- Det kan både være udendørs og indendørs, så længe den får lidt dagslys.
- Posen må ikke stå i direkte sollys og skal så vidt muligt forskånes for blæst.
- Posen kan også hænges op, hvilket effektivt vil sikre den mod eventuelt snegleangreb
Posen passer herefter sig selv.
Når svampene gror ud, kan du eventuelt løbende sprøjte vand på svampene, hvis de virker tørre.
Nogen af svampene kan visne helt, på vej ud. Dette er helt normalt.
I nogen tilfælde vil der komme svampe ud af alle hullerne, men som oftest vil der blot komme svampe ud af nogen af hullerne.
Svampene er modne og klar til at blive plukket, når de bliver lyse og ”skarpe” i kanterne.
Dette vil være efter ca. 1 uges vækst.
Svampene vrides blot forsigtigt af med hænderne.
Begynder svampene at blive gullige, skal de plukkes straks, da det er tegn på overmodenhed. Der er ingen skade sket. De smager stadig lækkert.
- Substratet er fremstillet af halm fra økologiske marker.
- Juteposen er fremstillet bæredygtigt og den er godkendt til fødevarer.
- Plastposen er fremstillet af fødevaregodkendt plast.
- Papkasser er fremstillet af genbrugspap.
- Vejledningen er trykt på genbrugspapir.
SVAMPEPOSENS LIV
Svampene gror ud i ”bræk”. Når første-brækket er overstået, vil posen holde pause, før et andet-bræk vil vokse frem. Du kan vælge at lade andet-brækket komme ud af de oprindelige førstebræks-huller, eller du kan skære nye huller andre steder på posen. Forsøg dig frem. Ved tredjebrækket osv. gentager du proceduren og fortsætter med de samme/nye huller.
Svampene gror bedst ved 18°C, og det er temperaturen og luftfugtigheden, der er afgørende for, hvor mange svampe samt hvor mange bræk sækken kan afgive, samt hvor lang tid der går imellem brækkene. Posen vil gå i dvale, når temperaturerne bliver for høje eller lave, men den vil ikke blive ødelagt, og både posen og eventuelt udgroede svampe kan også tåle frost og vil gro videre, når temperaturen bliver højere igen. Jo ældre posen bliver, jo længere tid vil der gå imellem brækkene, og jo færre svampe vil der komme pr. bræk. Grundet vejrforholdene og indendørstemperaturerne er det svært at sige noget generelt om høsten. Forsøges det dog alligevel, kan det siges, at en pose, som er placeret under gunstige forhold, i de fleste tilfælde vil kunne fortsætte sin produktion i ca. 1 år, hvor den vil afgive 3-5 bræk….Du skal væbne dig med tålmodighed imellem brækkene.
Når du ikke længere ønsker at anvende posen, er den økologiske halm i posen grundet dets forarbejdning særdeles velegnet som miljøvenlig gødning i jorden omkring planter og bede i din have eller baggård.
SKYTTEGÅRDENS ØSTERSHATTE
Posen er produceret af det økologiske, danske gartneri Skyttegårdens Østershatte ApS. Gartneriet, der siden 1983 har specialiseret sig i at dyrke østershatte, er beliggende i Borup på Midtsjælland og har alle år været drevet af Familien Matthiesen. Skyttegårdens Østershatte var et af de første gartnerier i Danmark, der introducerede østershatte til det danske marked og er med tiden blevet Danmarks største producent af østershatte. Grundet den sparsomme produktion af østershatte i Danmark, er mange af produktionsmaskinerne og procedurerne i gartneriet opfundet og udviklet af Skyttegården selv. Til svampeposerne anvendes økologisk halm og produktionen foregår uden brug af kunstgødning og sprøjtemidler.
KONTAKT
Se meget mere på www.østershatte.dk. Følg os på Facebook og Instagram og tag os meget gerne i dine billeder @skyttegårdensøstershatte og #skyttegårdensøstershatte.
Vi ønsker dig meget held og lykke med din økologiske østershatte høst!